Sekuritizace a finanční krize 2007-2009 - Buev, Philipp (2017)
Cílem této bakalářské práce je seznámit čtenáře s problematikou sekuritizace, jejími specifiky, produkty a rolí v rámci finanční krize 2007-2009. Také má práce za cíl upozornit na to, proč byla dlouhodobě podceňována rizika související s CDOs a MBS. Ve práci jsou popsány cíle a důvody sekuritizace. Pozornost je zaměřena především na finanční systém USA z důvodu unikátnosti americké ekonomiky a také kvůli tomu, že sekuritizace zažila svůj rozkvět právě v USA. Kromě toho práce zkoumá příčiny finanční krize 2007-2009, význam ratingových agentur v procesu sekuritizace. Ve práci jsou detailně analyzovány CDOs a MBS, proces jejich tvorby a jejich vztah k finanční krizi.