Metoda standardních nákladů na příkladu konkrétního podniku - Kovářová, Kateřina (2017)
Předmětem této bakalářské práce je metoda standardních nákladů a analýza odchylek, která je potřebná pro řízení a kontrolování nákladů. Poskytuje informace pro manažery o rozdílu mezi skutečným a požadovaným stavem. V první části je popsána teorie této metody, kde se zkoumají standardy a následná analýza odchylek. Ve druhé části se bakalářská práce zabývá společností, která je součástí nadnárodního koncernu. Tato společnost vyrábí a konstruuje elektronické prvky. Autorka v této práci zkoumá, jak podnik tuto metodu aplikuje a dále analyzuje odchylky. Na základě zkoumání v závěrečné části práce navrhuje možná zlepšení v této metodě.