Kalkulační vzorec pro stanovení ceny lůžka v ubytovacím zařízení - Baňková, Tatiana (2017)
Bakalářská práce je zaměřena na kalkulace prodejní ceny lůžek v hoteliérství. Hlavním cílem práce je podat návrh na optimalizaci kalkulačního systému vybraného ubytovacího zařízení. Práce se člení na část teoretickou a praktickou. Teoretická část je věnována nákladům a popsání problematiky kalkulací. Dále popisuje oblast hoteliérství v České republice a kalkulační vzorce, které se pro stanovení ceny lůžek využívají. V praktické částí je představeno vybrané ubytovací zařízení, analyzovány náklady a stávající kalkulační systém. Jádro praktické částí tvoří srovnání kalkulačních vzorců a výběr vhodné alternativy. V závěru práce je určen bod zvratu ubytovacího zařízení a vytvořen sezónní kalendář jako pomůcka pro stanovení tržní ceny lůžek.