Finanční vykazovaní stavebních smluv podle ČÚS, IFRS a US GAAP - Bošková, Tereza; Roe, Jana; Molín, Jan, 1978-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2017)
Diplomová práce se zabývá specifiky pro vykazování a zachycení stavebních smluv v účetních výkazech podle českých účetních předpisů, standardů IFRS a amerických GAAP. Jedná o smlouvy, které jsou zakázkového typu, tudíž se nejedná o sériovou výrobu a jsou dlouhodobé, proto většinou jejich výroba vstupuje do více účetních období. V roce 2018 vejdou v platnost nové standardy pro zachycení Výnosů ze smluv se zákazníky IFRS 15 a ASC 606. Cílem práce je charakterizování jednotlivých přístupů k vykazování výnosů ze stavebních smluv se zaměřením na specifika v tomto odvětví a jejich porovnání. K dosažení tohoto cíle bude použita metoda komparace. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části jsou popsány náležitosti a aspekty, které se týkají stavebních smluv, jednotlivé účetní standardy včetně nových standardů pro výnosy. V praktické části je vymodelován příklad, který zobrazuje rozdílný přístup k vykazování výnosů z těchto smluv podle českých účetních předpisů a IFRS popřípadě US GAAP a komentuje změny, které můžou nastat aplikací nových standardů. V závěru práce jsou jednotlivé přístupy zhodnoceny.
Vedoucí práce: Jana Roe
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses