Komparace ekonomických krizí 1998 a 2014 v Ruské federaci - Noskov, Nikolay; Brada, Jaroslav, 1964-; Metrah, Samy; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2017)
Bakalářská práce se zabývá porovnáním dvou krizových událostí roku 1998 a 2014 v Rusku. Práce je koncipována tak, že se komparace provádí s ohledem na vývoj hospodářství a s vymezením hlavních problémů ekonomického modelu, jež následně byly zařazeny mezi předpoklady těchto krizí. Práce je důležitá především z hlediska pochopení podstaty problémů ekonomiky v různých časových obdobích a jejích následné komparace. Odpovídá na otázku, udělalo-li Rusko jakýsi pokrok za doby své existence a změnil-li se přístup vlády k ekonomickému plánování a určení priorit rozvoje. Cílem práce je provedení komplexní analýzy každého případu s přihlédnutím k vývoji ekonomiky a jejích následná komparace na základě znalostí získaných v průběhu vypracování práce. V prvních kapitolách je k nahlédnutí teoretický pohled na problém krizí. Dále následuje analýza ekonomiky státu v předkrizových obdobích a podrobné zkoumání každé krize. Práce rozsáhle pracuje s daty za období 1992-2015 pomocí grafické, korelační a regresní analýzy. V závěrečných částech práce uvádím vlastně porovnání s roztříděním charakteristických rysů obou událostí do shodných a odlišných, dále jsou k dispozici i vlastní doporučení ohledně budoucího vývoje. Výsledkem práce je závěr, že Rusko pořád zažívá strukturální problémy v ekonomice a uplynutím času se jenom změnil jejích charakter. V obou případech se právě celkový ekonomický model, který se formoval několik let za sebou, jevil jako hlavní předpoklad pro porušení stability.
Vedoucí práce: Jaroslav Brada
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses