Investování do IT společností - Panáček, Martin (2017)
Diplomová práce je zaměřena na problematiku investování do společností podnikající v informačních technologií výhradně na americkém kapitálovém trhu. Je rozdělena na dvě části. První část se zaobírá privátním trhem. Srovnává situaci během finanční bubliny v roce 2000 a aktuálním děním. Popisuje aktuální situaci z právního a finančního hlediska. Pracuje s pojmem Unicorn u firem s valuací přesahující 1 mld. $. Druhá část se soustřeďuje na burzovní trh a popisuje změnu tržní kapitalizace technologických firem v souvislosti s fundamenty, které vznikají na privátním trhu. Diplomová práce je vhodná pro investory, kteří chtějí investovat do tohoto typu firem, avšak nemají přístup k privátnímu trhu a proto jejich jediná možnost investice je až se vstupem technologické firmy na burzovní trh. Přínos autora spočívá v popisu aktuální situace, které panuje na trhu s technologickými firmami.