Oceňování a vykazování aktiv národního dědictví - Svobodová, Petra (2017)
Diplomová práce se zaměřuje na problematiku oceňování a vykazování aktiv národního dědictví v účetnictví. Nejprve je zde snaha o vymezení pojmu aktiv národního dědictví a následně i kategorizace těchto položek na základě Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví, spravovaného organizací UNESCO. Tato práce se snaží upozornit na vztah kulturního a ekonomického pojetí hodnoty a následně i na rozdíl mezi těmito hodnotami a cenou, která vzniká na trhu v důsledku působení nabídky a poptávky. Poslední část je věnována problematice účtování předmětů národního dědictví. Na základě dosavadní legislativy a standardizace je zde souhrn pro ocenění a zařazení těchto položek do účetnictví, a to jak v podmínkách České republiky, tak i na poli mezinárodního výkaznictví.