Vliv způsobu zpoplatnění komunálního odpadu na jeho objem a strukturu - Šubrtová, Karolína; Pavel, Jan, 1978-; Tománková, Ivana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2017)
Cílem této bakalářské práce je posoudit, zda existuje souvislost mezi způsobem, který obce využívají ke zpoplatnění služeb odpadového hospodářství a množstvím komunálního a separovaného odpadu, vyprodukovaným v jednotlivých obcích. V práci je uvedeno srovnání, zdali je rozdíl co do produkce odpadu, mezi obcemi, využívajícími paušální poplatek dle zákona č.565/1990 Sb. a variabilní poplatek dle zákona č. 185/2001 Sb. Analýza byla provedena na vzorku 22 obcí na základě dostupných dat z roku 2015. Pro stanovení možné závislosti byly stanoveny 3 hypotézy. První hypotéza předpokládá, že při využití paušálního poplatku bude množství vyprodukovaného komunálního odpadu vyšší, než při využití poplatku variabilního. Druhá předpokládá, že pokud obec využije variabilní poplatek, budou obyvatelé více motivováni třídit odpad, a proto bude v takových obcích větší množství separovaného odpadu. Třetí hypotéza zkoumá podíl vytříděných složek odpadu na celkovém množstvím odpadu v dané obci.
Vedoucí práce: Jan Pavel
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses