Analýza exportu a importu Ruské Federace - Romashkina, Natalia; Mandel, Martin, 1962-; Koderová, Jitka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2017)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou exportu a importu Ruské Federace za období 2005-2015. Základním cílem je analyzovat faktory, které mají vliv na zahraniční obchod Ruska, a vyhodnotit jejich dopady. V rámci analýzy byla zjištěna nízká diverzifikace ruského exportu, závislost zahraničního obchodu na vývozu ropy, ropných výrobků a zemního plynu. Dále je identifikována závislost na ceně ropy, světovém a domácím HDP. Při zkoumání závislosti jsou použity statistické metody, kterými jsou korelační a regresní analýza. První kapitola je věnovaná vymezení základních pojmů, popsání významu a funkcí zahraničního obchodu, teoriím vnějších ekonomických vztahů. V druhé kapitole je provedena komplexní analýza komoditní a teritoriální struktury zahraničního obchodu. Je určen význam zahraničního obchodu pro platební bilanci, tvorbu HDP a zahraniční směnné relace. Třetí kapitola je více orientovaná na odhalení trendů ovlivňujících jak vývoz, tak i dovoz. Závěrečná čtvrtá kapitola je zaměřená na empirickou analýzu exportu a importu Ruské Federace.
Vedoucí práce: Martin Mandel
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses