Analýza bankovej regulácie Basel III vo vzťahu k bankovému sektoru v krajinách EÚ - Mitrik, Lukáš (2017)
Bakalárska práca rozoberá tému regulácie bankovníctva so sústredením na novodobý regulatorný štandard Basel 3. Cieľom práce je identifikácia a rozbor dopadu týchto regulatorných pravidiel na jednak bankový sektor Európskej Únie a taktiež špecificky na sektor Českej a Slovenskej republiky. Prvá teoretická čast jednoducho vysvetľuje základné princípy a poznatky regulácie všeobecne, usporiadanie európskeho regulatorného rámcu, nedostatky Basel 2 a hlavne rámec Basel 3 samotný s ohľadom na jeho tri hlavné piliere. Druhá praktická časť pozostáva z analýzy dopadových štúdií jednak európskej inštitúcie EBA a taktiež národných centránych bánk oboch štátov. Na základe dostupných dát je vyhodnotený dopad na banky. Výsledné zistenia ukázali, že v celkovom merítku má Basel 3 pozitívny dopad na všetky zhodnotené sektory. Ani jeden z nich nevykazuje problémy pri spĺňaní vyžadovaných kritérií.