Místní poplatky v ČR - Bublíková, Ilona (2017)
Diplomová práce si klade za cíl zhodnotit navrhovanou novelu zákona č. 565/1990 Sb. o místních poplatcích. Tato novela navrhuje změny dvou místních poplatků, přičemž diplomová práce je zaměřena na poplatek z ubytovací kapacity. Předmětem této práce je rozbor místního poplatku z ubytovací kapacity, a to na vybraných dvaceti městech v okresu města Cheb. Proto je v první části práce vysvětlen systém místních poplatků v České republice, dále je popsán historický vývoj místních poplatků a vymezen rozdíl mezi pojmy daň a poplatek. Následně jsou vymezeny základní pojmy nutné pro pochopení dané problematiky, jako rozpočet obce, prvky místních poplatků, obecně závazná vyhláška a poslední část teoreticky vymezuje samotný poplatek z ubytovací kapacity. Praktická část práce se zaměřuje na deset vybraných měst z okresu Cheb, které vybírají poplatek z ubytovací kapacity a dále se zaměřuje na deset vybraných měst z okresu města Cheb, které poplatek z ubytovací kapacity nevybírají. Závěr práce se věnuje shrnutí poznatků o místním poplatku z ubytovací kapacity u jednotlivých měst a na základě nich hodnotí navrhovanou novelu.