Maastrichtské fiškálne kritéria, ich vznik a problémy plnenia v EÚ - Mihalec, Lukáš (2017)
Táto práca pojednáva o Maastrichtských kritériách a analýze dodržiavania fiškálnych pravidiel danej zmluvy v rokoch 1995 až 2015 na vybranej vzorke krajín eurozóny: Slovensko, Belgicko, Nemecko a Grécko. Vyhodnotenie dodržiavania týchto pravidiel u daných štátov je cieľom našej práce. Práca je rozdelená do troch kapitol. V prvej kapitole nájdeme základy teórie optimálnej menovej oblasti. V druhej kapitole na túto teóriu nadväzuje samotné oboznámenie sa s Maastrichtskými kritériami. V tretej kapitole je vykonaná analýza dodržiavania fiškálnych kritérií na našej vzorke krajín.