Dopady nového zákona o spotřebitelském úvěru na hypoteční trh - Turský, Martin (2017)
Cílem práce je ukázat, jak nový zákon o spotřebitelském úvěru změnil hypoteční úvěry v České republice a zda to mělo dopad na reálná data. Práce se zabývá problematikou hypotečních úvěrů ve vztahu ke změnám v legislativě koncem roku 2016. Jsou rozebrány základy hypotečních úvěrů, jejich rozdělení na jednotlivé typy a jakými způsoby je možné je splácet. Je zde znázorněn postup při sjednávání hypotečního úvěru mezi bankou a žadatelem o úvěr. Následně jsou popsány základní parametry hypotečních úvěrů jako je ukazatel LTV, úroková sazba a roční procentní sazba nákladů a jejich fixace nebo pojištění schopnosti splácet úvěr klientem a zajištění úvěru. Část práce je věnována vývoji legislativní úpravy hypotečních úvěrů v České republice. Praktická část porovnává starou a novou právní úpravu na reálných datech, konkrétně na průměrné zápůjční úrokové sazbě a na načerpaných úvěrech. Vliv nové legislativy je vztažen i k cenám rezidenčních nemovitostí. Závěr práce je věnován nabídce hypotečních úvěrů vybraných bank na českém trhu.