Ekonometrická analýza závislosti spotřeby piva na protikuřáckém zákonu - Sukup, Vojtěch (2017)
Cílem této bakalářské práce je zjistit, zdali je nějaká závislost mezi spotřebou piva a protikuřáckým zákonem ve 41 zemích Evropy a přilehlých oblastech v časovém období od roku 1998 do roku 2012 pomocí ekonometrické analýzy. Práce je rozdělena na teoretickou část s metodologií a na praktickou část. Empirická část je zpracována pomocí softwarového programu STATA od společnosti StataCorp. Vzhledem k povaze dat je třeba na ně nahlížet jako na data panelová. Ty se liší od dat průřezových i časových řad. V programu STATA jsou k práci s panelovými daty používané modely OLS, GLS, LDSV, GEE a další. V závěrečné fázi práce zde vybírám nejlepší model a interpretuji jeho hodnoty. Předpokládaný cíl práce byl dosažen, protože měl protikuřácký zákon ve všech modelech negativní efekt na spotřebu piva.