Dopad bitcoinu a technologie blockchain na sektor finančních služeb - Halačka, Karel (2017)
Předmětem této bakalářské práce je dopad bitcoinu a technologie blockchain na sektor finančních služeb. Cílem práce je identifikovat dopad a důsledky, které plynou z nasazení blockchainu na sektory bankovnictví, pojišťovnictví a kapitálové trhy. Na začátku jsou vysvětleny základní pojmy, které souvisí s bitcoiny a blockchainem. Následuje první část, kde je věnována pozornost teoretickým východiskům bitcoinu a blockchainu. Další části se již zabývají konkrétními případy užití blockchainu ve výše jmenovaných sektorech a zároveň se snaží nastínit implikace, které s nasazením této technologie souvisí. Na úplný závěr je provedena souhrnná SWOT analýza blockchainu v kontextu sektoru finančních služeb.