Daň z nemovitých věcí jako zdroj financování obecní infrasturktury - Brabcová, Klára (2017)
Tato práce pojednává především o dani z nemovitých věcí. V úvodu se jedná o popis struktury veřejné správy, o definici pojmu obec, o zkoumání struktury příjmů obcí a samozřejmě popsání daně z nemovitých věcí. Hlavním cílem práce je zjištění, zda je možné financovat opravu pozemní komunikace výnosem daně z nemovitých věcí nebo úvěrem. Cíl práce je demonstrován prostřednictvím metody vícenásobné případové studie na vybraném vzorku pěti obcí v rozmezí počtu obyvatel 385-395. Na základě výsledků lze konstatovat, že je možné financovat opravu pozemní komunikace výnosem daně z nemovitých věcí, a to v případě obcí Bublava, Stanoviště a v případě obcí Terezín a Trubín se jedná o jedinou možnost financování opravy pozemní komunikace. Obec Rybníky má možnost financovat tuto opravu jak výnosem daně z nemovitých věcí, tak i úvěrem.