Základní úleva na poplatníka u daně z příjmů - Linhartová, Tereza (2017)
Cílem bakalářské práce je stanovení nezdanitelných příjmů prostřednictvím základní daňové úlevy ve členských státech Evropské unie. Nezdanitelný příjem je takový příjem, ze kterého je daň z příjmu fyzických osob nulová, uplatněním slev, odpočtu či daňových zvýhodnění na děti. První část práce definuje problematiku daňových úlev a popisuje tři druhy daňových úlev, na které se práce zaměřuje. Na tu pak navazuje popis věnovaný České republice a vývoji základní daňové úlevy na poplatníka během let. V závěru jsou stanoveny nezdanitelné příjmy ve všech členských státech Evropské unie. Na základě těchto výpočtů bude vyhodnoceno, které státy zabezpečují poplatníkovi největší nezdanitelný příjem.