Účet důchodového pojištění -- historická analýza - Šiplová, Dominika (2017)
Bakalářská práce se zabývá účtem důchodového pojištění, který vypovídá o příjmech a výdajích systému důchodového pojištění. Hlavním cílem bakalářské práce je nalézt faktory, které tento systém, a tedy i účet důchodového pojištění, ovlivňují a pomocí analýzy jednotlivých faktorů určit, v jaké míře systém ovlivňují, a zda je možné určit jeden faktor, který má dominantní vliv. V teoretické části bakalářské práce je popsána sociální politika, jejíž součástí je i důchodový systém, a dále systém důchodového pojištění v ČR. V praktické části jsou popsány výsledky kontrolní akce NKÚ, jejímž předmětem byla problematika financování důchodového systému v ČR, a dále jsou zde popsány a analyzovány jednotlivé faktory, které byly vybrány dle rovnice příjmů a výdajů důchodového systému a predikce demografického vývoje České republiky. Následuje shrnutí provedených analýz včetně zhodnocení stavu prostředků na Zvláštním účtu důchodového pojištění, resp. Zvláštním účtu rezervy pro důchodovou reformu v letech 1996-2014.