Analýza bankovních aktiv a pasiv domácností v ČR - Rektorysová, Natália; Teplý, Petr, 1977-; Fučík, Vojtěch; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2017)
České domácnosti, významní činitelé českého bankovního sektoru, jsou považovány za subjekty s konzervativním přístupem při zacházení se svými volnými peněžními prostředky. Prokazatelností tohoto stavu, akcelerací poptávky po úvěrech a analýzou bankovních aktiv a pasiv domácností a jejich změnami v čase se zabývá tato bakalářská práce. Teoretická část popisuje klíčové pojmy a vymezuje základní rámec nutný pro další rozpracování tématu, rovněž vymezuje dvě klíčové hypotézy, z nichž jedna se zaměřuje na vývoj bilance domácností v čase a druhá se soustředí na tempo růstu úvěru ve vztahu k čistému disponibilnímu důchodu. V empirické části práce je zaměřena pozornost na trendy ve vývoji úvěrů, jež přestavují pasiva domácností a depozit vystupujících jako aktiva domácností, s akcentem na změny na základě legislativních kroků, nenadálých událostí na domácím trhu či v důsledku událostí na světových finančních trzích. Na konci praktické kapitoly jsou shrnuty vývojové tendence a jejich zdůvodnění. Závěrem je rekapitulován přínos celé práce, deklarována prokazatelná konzervativnost českých domácností a rovněž je potvrzena hypotéza o zadlužovacím paradoxu českých domácností.
Vedoucí práce: Petr Teplý
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses