Úprava účetního výsledku hospodaření na základ daně - Vrána, Jan (2017)
Hlavní cíl této bakalářské práce je shrnutí problematiky stanovení základu daně z příjmů právnických osob. Práce se zabývá úpravou účetního výsledku hospodaření na základ daně skrze vyloučení daňově neuznatelných nákladů a osvobozených výnosů (příjmů), odečtení daňových odpočtů a slev na dani. V první teoretické části bakalářské práce jsou tyto položky podrobněji specifikovány, stejně tak jsou popsány odlišnosti daňových a účetních rezerv, opravných položek a odpisů. Dále jsou stručně popsány základy účetnictví dle českých právních předpisů jakožto hlavní zdroj informací při stanovení daňového základu a nutné informace o dani z příjmů právnických osob. Zjištěné informace jsou posléze aplikovány na praktickém příkladu smyšlené účetní jednotky, na kterém je demonstrován celý průběh transformace a následné vyplnění daňového přiznání z příjmů právnických osob.