Koeficienty kvality vo financovaní vysokých škôl v Českej republike a na Slovensku - Chlebuš, Jakub (2017)
Vzdelaní ľudia sa pre dnešné štáty stávajú jednou z najdôležitejších priorít. Práve vzdelané obyvateľstvo je hlavným predpokladom, ktorý danej krajine môže zabezpečiť ekonomický rast, stabilitu a prosperitu. Keďže sú vysoké školy považované za vrcholné centra vzdelanosti, je vhodné im venovať samostatnú pozornosť. Vysoké školstvo je jednou z oblastí, ktorá je priamo naviazaná na štátny rozpočet a to ako v Českej tak aj v Slovenskom republike. Obe krajiny musia riešiť zložité otázky zamerané na alokáciu finančných prostriedkov do jednotlivých úrovní školstva a škôl samotných. Bakalárska práca je zameraná na popis systému financovania vysokého školstva v dvoch sledovaných krajinách a na vykreslenie mechanizmov, ktorými sa riadia ich dotačné politiky. Úvodom práce je vzdelávanie zasadené do kontextu verejných financií, kde je vnímaný jeho rozmer, o.i. ako pozitívna externalita. Potom plynule nadväzuje na legislatívny rámec vysokoškolského vzdelávania oboch krajín ako jedného z faktorov, ktorý ovplyvňuje hospodárenie vysokej školy s finančnými prostriedkami. Následne je podaná analýza systému financovania, kde sa od roku 2010 v českom systéme financovania vysokých škôl zavádza koeficient kvality. Ten je zložený z niekoľkých čiastkových ukazovateľov a teda výška získaných finančných prostriedkov od štátu pre verejné vysoké školy v ČR je závislá na ukazovateľoch tohto koeficientu. Ide napríklad o výsledky vývoja, výskumnej alebo umeleckej činnosti, počty profesorov a docentov alebo počty zamestnaných absolventov. Na záver sú zhrnuté ciele a poznatky, ktoré z analýz vyplynuli.