DEVIZOVÉ REZERVY A JEJICH VLIV NA HOSPODAŘENÍ ČNB - Sýkora, Tomáš; Koderová, Jitka; Šíma, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2017)
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku devizových rezerv, která úzce souvisí s hospodařením centrální banky, a to konkrétně v pojetí České národní banky. Teoretická část nastiňuje obecné pojetí devizových rezerv a také to, jak je v bilanci centrální banky chápat. Dále ukazuje, jaký mají význam v jednotlivých systémech měnových kurzů, které jsou zde blíže popsány a jaký vliv mají na hospodaření centrální banky. Praktická část již ukazuje vývoj devizových rezerv v bilanci České národní banky od roku 1993, tedy od měnové odluky. Česká národní banka nejdříve pomocí pevného měnového kurzu a poté od roku 2013 z důvodu intervenčního závazku naakumulovala ve své bilanci velké množství devizových rezerv. Tím se dostala do otevřené devizové pozice a tato práce analyzuje vztah devizových rezerv a hospodaření České národní banky, které z velké míry závisí na kurzových rozdílech z přecenění právě těchto rezerv. Práce se také zaměřuje na to, jestli je případná ztráta České národní banky z důvodu předpokládané apreciace koruny po opuštění kurzového závazku skutečně problém.
Vedoucí práce: Jitka Koderová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses