Zajištění dluhopisového portfolia - Kolář, Adam; Stádník, Bohumil; Kábrt, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2017)
Cílem této bakalářské práce je popis, aplikace a následná analýza účinnosti některých zajišťovacích strategií využívaných při cross-hedgingu dluhopisového portfolia pomocí futures kontraktů. Teoretická část této práce je věnována obecnému popisu charakteristik dluhopisů a futures a dále základním znalostem z oblasti zajišťování úrokového rizika. V emipirické části práce je na základě tržních dat sestaveno dluhopisové portfolio, které je následně zajištěno pomocí futures kontraktů při využití tří odlišných zajišťovacích strategií. V závěru praktické části je porovnávána účinnost jednotlivých aplikovaných strategií. Výsledky uvedené empirické analýze prokazují, že využití aplikovaných zajišťovacích strategií při cross-hedgingu dluhopisového portfolia pomocí futures kontraktů vede ve většině případů k efektivnímu zajištění.
Vedoucí práce: Bohumil Stádník
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses