Analýza dopadu devizových intervencí na finanční trhy a analýza spekulační aktivity - Langr, Matěj; Dvořák, Petr, 1960-; Mazáček, David; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2017)
Abstrakt Cílem práce je kalkulace celkové spekulační pozice a analýza míry přímého i zprostředkovaného vlivu devizových intervencí.Práce zkoumá dopady devizových intervencí jakožto nástroje měnové politiky na finanční spotové i termínované trhy. Práce je také věnována analýze vývoje přílivu spekulačního kapitálu ke které bylo využito kvantitativních i kvalitativních dat z databáze ARAD, jež je provozována Českou národní bankou. Výpočty byly provedeny také s užitím dat z Bloomberg Terminal. V práci byl popsán vývoj rozhodování bankovní rady České národní banky ohledně volby nástrojů měnové politiky. Výsledkem práce je přibližný odhad spekulativní pozice, která činí 68,2 miliard EUR a popsání období, v kterém do České republiky spekulační kapitál tekl, včetně strategií, přes které k nám tekl. Také bylo zjištěno, že v letech 2014 až 2017, díky přílivu spekulativního kapitálu se na českém mezibankovním trhu objevily záporné tržní sazby na depozitech. Byly odhaleny vlivy na forwardové trhy, swapové trhy a na spotové trhy. Byl také popsán vliv na zajišťovací činnost exportérů. Detailně byl popsán vliv na mezibankovní trh s vlivem na bilance bank. Česká republika po ukončení období kursového závazku ocitá se značně narostlou bází České národní banky, což je zapříčiněno vlivem nákupu devizových rezerv. Protistranou v těchto nákupech (převážně eurové likvidity) ČNB byly především spekulanti, kteří k nám spekulační kapitál posílali. V budoucnu tak můžeme očekávat zvýšenou volatilitu domácí měny, jelikož velikost spekulačních pozic mnohonásobně převyšuje devizové toky "bezintervenčních" let.
Vedoucí práce: Petr Dvořák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses