Zavedení eura na Slovensku - Panáková, Patrícia; Vejmělek, Jan; Šíma, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2017)
Předmětem bakalářské práce je popsat proces příprav a přijetí eura na Slovensku a analýza prvotních dopadů na bankovní sektor Slovenska. Slovensko vykazovalo výraznou konvergenci k eurozóně zejména po vstupu do EU v roce 2004. I navzdory zhoršující se ekonomické situace v důsledku globální hospodářské krize, Slovensko nemělo výraznější problémy s plněním maastrichtských konvergenčních kritérií. K hladkému přechodu ze slovenské koruny na euro dopomohla zejména dlouhotrvající a pečlivá příprava ze strany koordinačních orgánů. Slovenská republika se stala 1. ledna 2009 šestnáctým členem eurozóny. Přechod na euro znamenal pro bankovní sektor jednorázové přínosy i náklady. Z dlouhodobého hlediska banky přišly o výraznou část devizových obchodů, ale získaly lepší přístup na evropský mezibankovní trh.
Vedoucí práce: Jan Vejmělek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses