Ekonomická analýza změny vozového parku z klasických na alternativní pohony - Růžičková, Tereza; Geuss, Erik, 1963-; Branžovský, Antonín; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2017)
Tato diplomová práce se zabývá čistou mobilitou, která se stává jedním z aktuálních témat dnešní společnosti. Omezené zásoby ropy a stav životního prostředí vedou vlády vyspělých zemí k zavádění alternativních paliv v dopravě. Cílem práce je objasnit ekonomické náklady a užitky praktické aplikace čisté mobility a odpovědět na otázku, zda je přechod na alternativní paliva ekonomicky racionální. Tato odpověď je ovlivněna mnoha faktory a závisí na druhu alternativního paliva, na legislativním rámci dané země, povědomí společnosti a jiných. Silnou stránkou alternativního paliva CNG je hlavně nižší cena paliva stejně jako u elektromobility. Slabinou těchto paliv je nedostatečná síť plnících/dobíjecích stanic. Ekonomickou analýzou obměny vozového parku České inspekce životního prostředí je dokázáno, že za současných podmínek je méně nákladný provoz vozidla s pohonem na CNG včetně započítání společenských nákladů na vypouštěné emise.
Vedoucí práce: Erik Geuss
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomika a správa životního prostředí [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses