Vícečetné porody v České republice - Dlouhá, Karolína; Nývlt, Ondřej; Fabiánová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2017)
Cílem práce je analýza vícečetných porodů v České republice v letech 1950-2015 včetně mezinárodního srovnání a odhadnutí vlivu asistované reprodukce na výskyt vícerčat. Práce je rozdělena do pěti částí, z nichž první je věnována analýze plodnosti podle pořadí v České republice pomocí ukazatelů úhrnné plodnosti, průměrného věku matek při narození a absolutního počtu narozených. Druhá část popisuje vícečetné porody z hlediska historického a současného spolu s možnými riziky jak pro plod, tak i pro matku. Další část popisuje asistovanou reprodukci, její historii, současnost a používané metody. Čtvrtá část je věnována posouzení vlivu asistované reprodukce na výskyt vícerčat a analýze vícečetných porodů pomocí ukazatelů absolutního a relativního počtu jednočetných a vícečetných porodů, úhrnné plodnosti, průměrného věku matek při narození, indexu maskulinity a mrtvorozenosti, podílu narozených dětí mimo manželství. Poslední část porovnává vývoj vícečetných porodů v rámci Evropských zemí podle klasifikace NIDI 1999.
Vedoucí práce: Ondřej Nývlt
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická demografie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses