Využití dopravního problému v praxi - Sojka, Jiří (2017)
Jeden z nejpoužívanějších modelů lineárního programování je dopravní problém. S menšími modifikacemi omezujících podmínek je využitelný na velice široké spektrum úloh v oblastech logistiky nebo rozvozu zboží. Cílem práce je pomoci firmě Víno Hruška s.r.o. nalézt trasu pro rozvoz reklamních materiálů mezi vlastní prodejny v České republice a na Slovensku. První část je věnována teoretickému úvodu do metod lineárního programování a distribučních úloh včetně popisu ekonomických a matematických modelů, druhá část je praktická a využívá popsané metody s reálnými daty. Trasy nalezené heuristickými metodami i výpočetním softwarem jsou porovnány.