Měnová politika v době nízkých úrokových sazeb a hrozbě deflace - Kochergin, Aleksei (2017)
Cílem bakalářské práce je analyzovat českou ekonomiku za dobu provádění devizových intervenci, a několik měsíců po nich v situaci hrozící deflace. Téma je zvoleno k aktuálnosti prohlášení bankovní rady ČNB o ukončení kurzového závazku, který nepochybně bude definovat tuzemskou ekonomiku po určitou dobu. Práce se zabývá aspekty, které donutily Českou národní banku intervenovat na devizovém trhu, zkoumá stav ekonomiky v období provádění intervenci, a pak po ukončení kurzového závazku. Práce je rozdělena na tři hlavní častí. První část této práce vysvětluje podstatu měnové politiky a její aplikace centrální bankou. V druhé časti je vysvětlena ekonomická podstata terminu deflace a různé názory na danou problematiku. Třetí část se soustředí na analýzu ekonomické situace v České republice a politiku centrální banky. Výsledkem této analýzy bude zhodnocení úspěšnosti zvolené strategie na příkladu makroekonomických ukazatelů a vyhodnocení její adekvátnosti vzhledem k zjištěným poznatkům.