Zlato a jeho vliv na současný svět - Nguyen, Ngoc Han (2017)
Tato bakalářská práce se zabývá tématem zlata. Jejím cílem je pochopení funkce a významu zlata v moderním světě a analýza hlavních faktorů ovlivňující jeho cenu. Zkoumá obchodování se zlatem, zlaté rezervy a jak s nimi vynakládají centrální banky. Dále se zabývá zlatým standardem a Brettonwoodským měnovým systémem. Práce analyzuje, jak nabídka, poptávka, různé měny, měnová politika a další faktory, ovlivňují cenu zlata. Mezi některými faktory ovlivňující cenu zlata je provedena korelační analýza.