Směšovací úloha a její použití v praxi - Jurda, Daniel (2017)
Cílem práce je zjistit pomocí formulace směšovací úlohy v programu LINGO, kolik by stálo uživit milion lidí za podmínky pokrytí minimální doporučené denní dávky živin. Jako potraviny vybereme osm základních surovin a cenu budeme zkoumat v časovém úseku 30 let, tato data budeme čerpat z cen na komoditních burzách. Poté pomocí programu EViews odhadneme cenu na dalších 5 let. Nakonec zjistíme, kolik by stálo vyřešit celosvětově problém s nedostatkem potravin a jaké sumy by se musely v minulosti obětovat, aby na hladomor nikdo v tomto časovém úseku nezemřel.