Vznik marxismu - revoluční převrat ve filosofii : utváření filosofických názorů K. Marxe a B. Engelse : léta 1842-1848 - Ivanov, Aleksandr Ivanovič (Vysoká stranická škola při ÚV VKS(b). Katedra dialektického a historického materialismu, 1953)
Publikace se zabývá formováním filozofických názorů Karla Marxe a Bedřicha Engelse v letech 1842–1848. Text analyzuje genezi marxismu jako kvalitativně nového stupně ve vývoji filozofického myšlení, zejména v kontextu kritiky idealismu a utváření dialektického a historického materialismu