Vliv Velké říjnové socialistické revoluce na rozmach dělnického a osvobozeneckého hnutí ; Vznik Československa ; Boj za vytvoření Komunistické strany - Veselý, Jindřich, 1906-1964 (Vysoká stranická škola při ÚV KSČ. Katedra dějin KSČ, 1955)
Text se zaměřuje na ideologicky pojatý výklad dějin začátku 20. století, zejména na interpretaci dopadů Velké říjnové socialistické revoluce na mezinárodní dělnické hnutí a na vývoj českých zemí. Autor dále rozebírá souvislosti vzniku samostatného Československa a formování komunistického hnutí vedoucího ke vzniku KSČ. Publikace reflektuje dobový marxisticko-leninský výklad dějin