Vliv Velké říjnové socialistické revoluce na rozmach dělnického a osvobozeneckého hnutí ; Vznik Československa ; Boj za vytvoření Komunistické strany - Veselý, Jindřich, 1906-1964 (Praha : Rudé právo, vydavatelství Ústředního výboru KSČ, 1955)
Text se zaměřuje na ideologicky pojatý výklad dějin začátku 20. století, zejména na interpretaci dopadů Velké říjnové socialistické revoluce na mezinárodní dělnické hnutí a na vývoj českých zemí. Autor dále rozebírá souvislosti vzniku samostatného Československa a formování komunistického hnutí vedoucího ke vzniku KSČ. Publikace reflektuje dobový marxisticko-leninský výklad dějin
Pod názvem: Těsnopisný záznam přednášky přednesené na Vysoké stranické škole při ÚV KSČ
Obsahuje bibliografické odkazy
Keywords: Komunistická strana Československa; říjnová revoluce (1917 : Rusko); dělnické hnutí; hnutí za nezávislost; dějiny; Československo; přednášky; October revolution (1917 : Russia); working class movement; autonomy movements; history; Czechoslovakia; lectures