Globální terorismus z pohledu konstruktivismu - Fajmonová, Veronika (2015)
Cílem této disertační práce je zkoumat proces sekuritizace terorismu, rozpracovat roli publika (veřejnosti) na úrovni jednotlivce a následně poskytnout doporučení k alternativnímu způsobu boje proti terorismu. K naplnění tohoto cíle autorka využívá sociálně konstruktivistickou teorii sekuritizace, kritická studia terorismu a politickou psychologii, konkrétně poznatky kognitivní a sociální psychologie. Napříč jednotlivými kapitolami je zkoumán proces sekuritizace terorismu; terorismus jako (do určité míry) objektivní problém, z pohledu kritických studií jsou hodnocena zaváděná bezpečnostní opatření a skrze průzkumy veřejného mínění je nahlížena role veřejnosti. Autorka dospívá k dílčímu závěru, že veřejné mínění je jedním z klíčových faktorů zavádění extenzivních bezpečnostních opatření. Proto dále zkoumá faktory, které veřejné mínění ovlivňují. Jedná se o narativ o terorismu, roli médií a nakonec psychologické procesy ovlivňující vnímání reality. Ukazuje se, že narativ o terorismu i média mají svůj podíl na reakci veřejnosti na terorismus, avšak roli publika v sekuritizačním procesu terorismu úplně nevysvětlují a jsou to právě psychologické procesy, které ho osvětlují. Proto autorka metodou experimentu ověřuje vliv tří narativů o terorismu upravených na základě psychologických teorií. Dospívá k závěru, že zde existuje potenciál pro snížení obav veřejnosti a tím k alternativnímu boji proti terorismu.