Governance a management služeb cloud computingu z pohledu spotřebitele - Karkošková, Soňa (2017)
Využívání služeb cloud computingu přináší kromě široce uznávaných benefitů také nové výzvy a rizika vyplývající zejména z faktu, že poskytovatel služeb cloud computingu je externí třetí stranou, která poskytuje službu v modelu veřejného cloud computingu velkému množství spotřebitelů. V současnosti žádný z široce přijímaných IT governance a IT management rámců plně nezohledňuje specifika využívání služeb cloud computingu a žádný z nich není primárně určen pro governance a management služeb cloud computingu z pohledu spotřebitele. Z tohoto důvodu se doktorská disertační práce zaměřuje na specifické aspekty governance a managementu služeb cloud computingu z pohledu spotřebitele služeb.Cílem doktorské disertační práce je návrh metodického rámce pro governance a management využívání služeb cloud computingu (metodický rámec Cloud computing governance a management) z pohledu spotřebitele služeb cloud computingu. Jako spotřebitel služeb cloud computingu je pro potřeby této doktorské disertační práce považován středně velký až velký podnik, který využívá služby v modelu veřejného cloud computingu, které jsou dodávané poskytovatelem služeb cloud computingu.Teoretická část doktorské disertační práce identifikuje základní teoretická východiska IT governance, IT managementu a cloud computingu (kapitola 2). Navazující analytická část doktorské disertační práce popisuje výstupy z rešerše dostupné literatury, která se zabývá specifiky využívání služeb cloud computingu a jejich vlivem na IT governance a IT management, cloud computing governance a cloud computing managementem (kapitola 3). Dále jsou analyzovány současné široce uznávané metodické rámce IT governance a IT managementu (SOA Governance, COBIT, ITIL a MBI) z hlediska jejich podpory governance a managementu využívání služeb cloud computingu z pohledu spotřebitel