Governance a management služeb cloud computingu z pohledu spotřebitele - Karkošková, Soňa; Feuerlicht, Jiří; Hynek, Josef; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2017)
Využívání služeb cloud computingu přináší kromě široce uznávaných benefitů také nové výzvy a rizika vyplývající zejména z faktu, že poskytovatel služeb cloud computingu je externí třetí stranou, která poskytuje službu v modelu veřejného cloud computingu velkému množství spotřebitelů. V současnosti žádný z široce přijímaných IT governance a IT management rámců plně nezohledňuje specifika využívání služeb cloud computingu a žádný z nich není primárně určen pro governance a management služeb cloud computingu z pohledu spotřebitele. Z tohoto důvodu se doktorská disertační práce zaměřuje na specifické aspekty governance a managementu služeb cloud computingu z pohledu spotřebitele služeb.Cílem doktorské disertační práce je návrh metodického rámce pro governance a management využívání služeb cloud computingu (metodický rámec Cloud computing governance a management) z pohledu spotřebitele služeb cloud computingu. Jako spotřebitel služeb cloud computingu je pro potřeby této doktorské disertační práce považován středně velký až velký podnik, který využívá služby v modelu veřejného cloud computingu, které jsou dodávané poskytovatelem služeb cloud computingu.Teoretická část doktorské disertační práce identifikuje základní teoretická východiska IT governance, IT managementu a cloud computingu (kapitola 2). Navazující analytická část doktorské disertační práce popisuje výstupy z rešerše dostupné literatury, která se zabývá specifiky využívání služeb cloud computingu a jejich vlivem na IT governance a IT management, cloud computing governance a cloud computing managementem (kapitola 3). Dále jsou analyzovány současné široce uznávané metodické rámce IT governance a IT managementu (SOA Governance, COBIT, ITIL a MBI) z hlediska jejich podpory governance a managementu využívání služeb cloud computingu z pohledu spotřebitel
ědecký výzkum, který se váže k této doktorské disertační práci, je považován za výzkum typu návrh (Design Science Research), neboť výstupem této doktorské disertační práce je artefakt metodický rámec. V hlavní části této doktorské disertační práce je navržen metodický rámec Cloud computing governance a management, který je postaven na metodických rámcích SOA Governance, COBIT 5 a ITIL 2011 (kapitola 5, 6 a 7). Pro ověření navrženého metodického rámce Cloud computing governance a management byla využita metoda případové studie (kapitola 8). Cílem případové studie bylo vyhodnotit a ověřit navržený metodický rámec Cloud computing governance a management v reálném byznys prostředí.Důležitým přínosem této doktorské disertační práce je kromě využití stávajících znalostí, přístupů a metodik IT governance a IT managementu při návrhu metodického rámce Cloud computing governance a management také rozšíření modelu Management podnikové informatiky (MBI) o nové úlohy obsahující postupy a doporučení související s adopcí a vyžíváním služeb cloud computingu.
Vedoucí práce: Jiří Feuerlicht
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor disert. práce]; disertace; dissertations