Amerikanskij pragmatizm - Linhart, Josef, 1917-1992 (Izdatel'stvo inostrannoj literatury, 1954)
Autor představuje základní pojmy pragmatismu, především pojetí pravdy, poznání a praxe, a sleduje jejich vývoj v kontextu americké buržoazní filosofie. Výklad je veden z kritických pozic marxisticko-leninské filosofie a klade důraz na ideologické a společenské souvislosti pragmatismu. Úvodní studie redaktora Ju. K. Mel’vilja zasazuje pragmatismus do širšího rámce soudobých filosofických směrů a hodnotí jeho vliv na vědu, etiku a pedagogiku.