Social science and the distrust of reason - Bendix, Reinhard, 1916-1991 (University of California publications in sociology and social institutions, 1951)
Studie se zabývá postavením rozumu a racionality v moderní společnosti a analyzuje příčiny narůstající nedůvěry vůči racionálnímu myšlení v oblasti sociálních věd. Autor zkoumá vztah mezi vědeckým poznáním, hodnotami a společenskými změnami a poukazuje na napětí mezi objektivitou vědecké analýzy a ideologickými či kulturními vlivy. Text přináší metodologickou i filozofickou reflexi úlohy sociálních věd v demokratické společnosti a přispívá k diskusi o limitech racionalismu a odpovědnosti vědeckého poznání. Publikace je určena odborníkům a studentům sociologie, politologie a filozofie společenských věd.