Culture and human fertility : a study of the relation of cultural conditions to fertility in non-industrial and transitional societies - Lorimer, Frank, 1894-1985 (Population and culture, 1954)
Publikace představuje rozsáhlou komparativní studii vztahu mezi kulturními podmínkami a plodností v neindustrializovaných a přechodových společnostech. Na základě demografických dat, antropologických výzkumů a případových studií z různých regionů světa autoři analyzují, jak sociální struktury, rodinné vzorce, náboženství, ekonomické podmínky a kulturní normy ovlivňují reprodukční chování. Dílo vzniklo pod záštitou UNESCO a Mezinárodní unie pro vědecké studium populace a patří k základním pracím v oblasti demografie, sociální antropologie a populačních studií.