Culture and human fertility : a study of the relation of cultural conditions to fertility in non-industrial and transitional societies - Lorimer, Frank, 1894-1985; Fortes, Meyer, 1906-1982; Busia, K. A.; Richards, Audrey Isabel, 1899-1984; Reining, Proscilla; Mortara, Giorgio, 1885-1967; Notestein, Frank W. (Paris : Unesco, 1954)
Publikace představuje rozsáhlou komparativní studii vztahu mezi kulturními podmínkami a plodností v neindustrializovaných a přechodových společnostech. Na základě demografických dat, antropologických výzkumů a případových studií z různých regionů světa autoři analyzují, jak sociální struktury, rodinné vzorce, náboženství, ekonomické podmínky a kulturní normy ovlivňují reprodukční chování. Dílo vzniklo pod záštitou UNESCO a Mezinárodní unie pro vědecké studium populace a patří k základním pracím v oblasti demografie, sociální antropologie a populačních studií.
"Under the auspices of the International Union for the scientific study of population (Committee on population problems of countries in process of industrialization) in co-operation with the United Nation educational, scientific and cultural organization"—Titulní list
Obsahuje bibliografii, bibliografické odkazy a rejstřík
Keywords: plodnost; porodnost; demografie; sociální antropologie; sociální poměry; sociologie kultury; rozvojové země; srovnávací studie; fertility; natality; demography; social anthropology; social conditions; sociology of culture; developing countries; comparative studies