Směr radikálně pokrokový ve studentstvu : (1898-1908) - Auerhan, Jan, 1880-1942; Brož, Rud.; Čadek, G.; Čapek, E.; Čapek, M.; Drnec, Vil.; Dyk, Viktor, 1877-1931; Felix, J.; Hartl, A.; Hanzík, J.; Jeřábek, J.; Kopal, J.; et al. (V Praze : nákladem Časopisu pokrokového studentstva, 1910)
Publikace Směr radikálně pokrokový ve studentstvu (1898–1908) shrnuje vývoj radikálně pokrokového hnutí v českém studentském prostředí na přelomu století. Prostřednictvím článků předních autorů, mezi nimi i Viktora Dyka či J. Werstadta, zachycuje jeho program, hlavní ideové tendence, konflikty i významné studentské akce. Sborník dokumentuje úsilí mladé generace o modernizaci společnosti, demokratizaci školství a širší občanskou angažovanost. Slouží jako důležitý pramen k dějinám českého studentstva a jeho kulturně‑politické roli v letech 1898–1908.
Obsahuje bibliografické odkazy
Keywords: Svaz českoslovanského studentstva; Česká strana radikálně pokroková; Časopis pokrokového studentstva; 1898-1908; společenská angažovanost; studentské časopisy; studentské spolky; studenti; politická činnost; Česko; pokrokové hnutí; články; sborníky; social involvement; student periodicals; student’s associations; students; political activities; Czechia; journal articles