K počátkům státu a práva - Provazník, Vítězslav (Právnické publikace, 1954)
Sociologická studie, kterou autor předkládá k diskusi, si klade za úkol zjistit zákonitosti vzniku a vývoje despocií, jak se projevují v dějinách dávného Východu. Ve třech kapitolách je s tohoto hlediska pojednáno o říších Přední Asie, Číně a Indii. Závěrem jsou vytyčeny tři vývojové fáze despocií: patriarchální, kvasifeudální a centralisticko-byrokratická.