K počátkům státu a práva - Provazník, Vítězslav; Československo. Ministerstvo spravedlnosti. Právnický ústav (Praha : Orbis, 1954)
Sociologická studie, kterou autor předkládá k diskusi, si klade za úkol zjistit zákonitosti vzniku a vývoje despocií, jak se projevují v dějinách dávného Východu. Ve třech kapitolách je s tohoto hlediska pojednáno o říších Přední Asie, Číně a Indii. Závěrem jsou vytyčeny tři vývojové fáze despocií: patriarchální, kvasifeudální a centralisticko-byrokratická.
Nad názvem: Právnický ústav ministerstva spravedlnosti
Obsahuje bibliografické odkazy
Keywords: stát a právo; dějiny; právní sociologie; Asie západní; Indie; Čína; studie; state and law; history; sociology of law; Asia, Western; India; China; studies