Bazis i nadstrojka v sovetskom obščestve - Glezerman, Grigorij Jeruchimovič, 1907-1980; Institut filosofii (Akademija nauk SSSR) (Moskva : Izdatel'stvo Akademii nauk SSSR, 1954)
Monografie významného sovětského filozofa Grigorije J. Glezermana představuje systematický rozbor marxisticko‑leninské teorie vztahu ekonomické základny a ideologické nadstavby v podmínkách poválečného Sovětského svazu. Autor zkoumá strukturu výrobních vztahů jako určující základny socialistické společnosti a analyzuje mechanismy, jimiž politické, právní, kulturní a jiné ideologické formy nadstavby reagují na změny v ekonomice. Zvláštní pozornost věnuje úloze státu, socialistické ideologie a vědy při formování společenského vědomí. Kniha sloužila jako teoretický text pro filozofy, sociální vědce a politické pracovníky a poskytuje dobově charakteristický výklad fungování sovětské společnosti z pozice oficiální marxisticko‑leninské doktríny.
Nad názvem: Akademija nauk SSSR. Institut filozofii
Obsahuje bibliografické odkazy
Keywords: marxismus-leninismus; socialismus; historický materialismus; politické ideologie; sociální filozofie; monografie; Marxism-Leninism; socialism; historical materialism; political ideologies; social philosophy; monographs