Demografická statistika - Bojarskij, Aron Jakovlevič, 1906-1985 (Ekonomické edice. Statistika, 1954)
Učebnice pro studenty sovětských ekonomických ústavů, sestavená podle usnesení ÚVVKS(b) o ideologických otázkách s přihlédnutím ke kritickým poznámkám sovětského tisku o knize A.J. Bojarského "Učebnice demografické statistiky"z r.1945. Probírá: Theoretické základy nauky. Strukturu a rozmístění obyvatelstva za kapitalismu a za socialismu. Reprodukci obyvatelstva a její ukazatele. Sčítání a běžnou evidenci obyvatelstva. Demografické výpočty. Poslední kapitola, nazvaná Reakčnost buržoasních theorií o obyvatelstvu, se zabývá biologismem, malthusianismem, "organickými" theoriemi, buržoasním populacionismem a rasismem (ideologií fašismu).