Demografická statistika - Bojarskij, Aron Jakovlevič, 1906-1985; Šušerin, Petr Pavlovič, 1895-1958; Fajfr, Radko; Gruzín, Vladimír (Praha : Orbis, 1954)
Učebnice pro studenty sovětských ekonomických ústavů, sestavená podle usnesení ÚVVKS(b) o ideologických otázkách s přihlédnutím ke kritickým poznámkám sovětského tisku o knize A.J. Bojarského "Učebnice demografické statistiky"z r.1945. Probírá: Theoretické základy nauky. Strukturu a rozmístění obyvatelstva za kapitalismu a za socialismu. Reprodukci obyvatelstva a její ukazatele. Sčítání a běžnou evidenci obyvatelstva. Demografické výpočty. Poslední kapitola, nazvaná Reakčnost buržoasních theorií o obyvatelstvu, se zabývá biologismem, malthusianismem, "organickými" theoriemi, buržoasním populacionismem a rasismem (ideologií fašismu).
Obsahuje bibliografické odkazy a rejstřík
Určeno studentům ekonomických ústavů
Keywords: obyvatelstvo; statistika; demografická statistika; učebnice vysokých škol; population; statistics; vital statistics; textbooks (higher)