Zahraniční obchod Mexika na příkladu konkrétní obchodní operace - Dostalík, Vít (2016)
Diplomová práce se zabývá obchodním prostředím v Mexiku se zaměřením na modelový příklad konkrétní obchodní operace. Cílem práce je analyzovat obchodní prostředí v Mexiku za pomoci konkrétní obchodní operace. První část se zabývá hlavními atributy a charakteristikami, strukturálními problémy a specifiky mexické ekonomiky. Druhá část podrobněji rozebírá podmínky podnikání v zemi a průběh celního řízení. V poslední kapitole je zkoumána konkrétní obchodní operace prodeje zboží malou mexickou obchodní společností do Kuvajtu. Na základě analýzy průběhu operace jsou identifikována doporučení pro možné zlepšení činnosti exportéra. V práci jsou použity metody rozhovoru, komparace, deskripce a analýzy. Práce čerpá z knižních monografií, článků a tištěných publikací, elektronických zdrojů, statistických databází a právních norem. Praktická část byla zpracována za podpory odborníků na straně prodávajícího a speditéra, kteří poskytli odborné konzultace a přístup k potřebným dokumentům.