Model čínského státního kapitalismu a jeho postavení ve světové ekonomice - Čechura, Tadeáš (2017)
Sílící postavení systému státního kapitalismu začíná představovat rovnocennou protistranu liberálně smýšlejícím tržním ekonomikám. Čína v tomto rozložení sil hraje podstatnou roli silného a inovativního představitele tohoto posilujícího systému, který v sobě kombinuje nezpochybnitelnou moc státního aparátu s tržním fungováním a výhodami kapitalismu. Vliv na rozložení sil ve světové ekonomice a pozice Číny se právě díky státnímu kapitalismu do značné míry mění. Práce analyzuje výhody i nevýhody tohoto systému pro domácí trh Číny, a zároveň i pro její postavení v globálním tržním měřítku.