Vývoj kognitivních vlastností v České republice na základě dat z šetření SHARE - Sirotková, Lucie; Malá, Ivana, 1962-; Sobíšek, Lukáš, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2017)
Diplomová práce se věnuje popisu a analýze kognitivních schopností osob starších 50 let v České republice. Cílem práce je seznámit čtenáře s panelovými daty a jejich využitím při analýze kognitivních schopností. Pro účely analýzy jsou použita data z šetření Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe (SHARE). V teoretické části jsou obecně popsána panelová data, kognitivní schopnosti a šetření SHARE. Praktická část je rozdělena celkem do čtyř částí. První z nich se věnuje deskriptivní analýze jednotlivých bloků z modulu kognitivní funkce publikovaného v rámci průzkumu SHARE. Následně jsou popsány charakteristiky: věk, pohlaví, vzdělání a počet prováděných aktivit, jejichž vliv na kognitivní schopnosti je v práci testován. Třetí část se věnuje konstrukci indexu kognitivních schopností. Hlavní část práce je zaměřena na využití analýzy panelových dat pro modelování závislosti mezi indexem kognitivních schopností a ostatními charakteristikami. Celkem jsou sestaveny tři různé modely, které jsou mezi sebou porovnány a následně otestovány na nových datech. Z výsledků vyplývá, že velký vliv na kognitivní schopnosti má věk. Dále je průkazný vliv vzdělání a počtu prováděných aktivit. Vliv pohlaví je významný pouze u dvou ze tří modelů.
Vedoucí práce: Ivana Malá
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses